Îl voi suna pe Papă cu prima ocazie
|

Îl voi suna pe Papă cu prima ocazie

Controversata ceremonie de deschidere a  Jocurilor Olimpice de la Paris i-a unit le Ayatollahul Ali Khamenei și Recep Erdogan. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a condamnat marţi ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în care a apărut o secvenţă cu un grup de persoane la o masă, inclusiv mai multe drag queens, care amintea de Cina cea de Taină şi care a stârnit controverse, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Respectul pentru #IisusHristos este un subiect incontestabil (…) pentru musulmani. Condamnăm aceste insulte îndreptate împotriva figurilor sfinte ale religiilor divine, inclusiv a lui Iisus Hristos #Olympic2024”, este scris pe contul oficial de X al ayatollahului Khamenei. În timpul ceremoniei de deschidere de la 26 iulie, secvenţa care a creat controverse, intitulată ‘Festivite’ (‘Sărbătoare’), începe cu imaginea unui grup de persoane la o masă, inclusiv mai multe drag queens celebre, evocând ultima cină a lui Iisus cu apostolii săi. Sub conducerea DJ-ului francez Barbara Butch, activistă feministă şi lesbiană, au defilat apoi mai multe modele, printre care şi femeia transgender Raya Martigny. Unii au interpretat această scenă ca pe o batjocură la adresa Cinei cea de Taină. Şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat marţi “imoralitatea comisă împotriva lumii creştine” în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris şi a anunţat că doreşte să îl sune pe Papa Francisc pe acest subiect.

“Îl voi suna pe Papă cu prima ocazie pentru a împărtăşi cu el imoralitatea comisă împotriva lumii creştine şi împotriva tuturor creştinilor. Jocurile Olimpice au fost folosite ca un instrument de perversiune care corupe natura umană”, a declarat şeful statului la o şedinţă a partidului său. Preşedintele Erdogan, care îşi anunţase iniţial sosirea la Paris pe 26 şi 27 iulie, lăsând apoi să planeze unele îndoieli, şi-a justificat absenţa susţinând că nepoata lui l-a avertizat să nu meargă în capitala Franţei.
“Macron m-a invitat. Am spus că pot veni. Dar nepoata mea de 13 ani mi-a spus să nu merg acolo, (…) că vor organiza o demonstraţie LGBT. Ea mi-a arătat imagini pe Instagram”, a afirmat el. “Vă puteţi imagina că un eveniment sportiv menit să unească oamenii a fost deschis cu ostilitate faţă de valorile rasei umane?”, a mai spus Erdogan. “Ceea ce s-a făcut la Paris este un proiect ce vizează aducerea oamenilor la un nivel mai scăzut decât animalele”, a adăugat şeful statului turc. Numeroase personalităţi şi instituţii religioase, inclusiv islamice, precum şi o serie de lideri şi oficiali internaţionali au criticat ceremonia din cauza acestei scene. Organizatorii au dat asigurări că “nu a existat deloc intenţia de a trata fără respect un grup religios”. “Dacă oamenii au fost jigniţi, ne pare foarte rău”, a declarat Anne Descamps, purtătoarea de cuvânt a Jocurilor Olimpice. Directorul artistic al ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, a negat orice dorinţă de a parodia Cina cea de Taină. Nu aceasta a fost ” inspiraţia mea”, a spus el, explicând că a vrut “să facă o mare sărbătoare păgână legată de Zeii Olimpului”.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *