Felipe Massa atacă în justiţie Formula 1 pentru titlul mondial din 2008
|

Felipe Massa atacă în justiţie Formula 1 pentru titlul mondial din 2008

Fostul pilot brazilian Felipe Massa, care se consideră câştigătorul moral al Campionatului Mondial de Formula 1 din 2008, încheiat cu victoria britanicului Lewis Hamilton, a depus luni o plângere la Înalte Curte de Justiţie din Londra, au anunţat avocaţii săi, citaţi de AFP.
Acum în vârstă de 42 de ani, fostul pilot al scuderiei Ferrari vizează în plângerea sa Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA), pe fostul conducător al Formulei 1, Bernie Ecclestone, precum şi Formula One Management (FOM). Titlul din 2008, primul dintre cele şapte cucerite de Hamilton, a fost unul extrem de disputat până în ultimul tur de pistă, Massa încheind campionatul la doar un punct în spatele britanicului. Brazilianul consideră însă că a fost nedreptăţit în timpul Marelui Premiu de la Singapore, a 15-a dintre cele 18 curse programate în acel an, încheiat cu victoria spaniolului Fernando Alonso (Renault).

Massa susţine că, pentru a-l ajuta pe Alonso să câştige, echipa Renault a ordonat celui de-al doilea său pilot, brazilianul Nelson Piquet Jr, să iasă în mod intenţionat în decor şi să se izbească de parapetul de pe marginea pistei, pentru a provoca intrarea pe pistă a maşinii de siguranţă (Safety Car). Alonso, care a luat startul de pe poziţia a 15-a a grilei, tocmai făcuse plinul în momentul accidentului, iar intervenţia Safety Car-ului i-a permis să-i ajungă din urmă pe toţi ceilalţi piloţi, care se întorceau pe rând la boxe. Oprirea lui Massa la boxe, care conducea cursa în momentul accidentului, s-a transformat într-un coşmar, în condiţiile în care brazilianul a repornit în timp ce furtunul de combustibil era încă ataşat la monopostul său. El a încheiat cursa pe locul 13, în timp ce Hamilton s-a clasat pe locul al treilea, obţinând puncte valoroase în lupta pentru titlu.

Nelson Piquet Jr a dezvăluit în sezonul următor că a intrat în mod intenţionat în parapet la Singapore, urmând instrucţiunile echipei sale. Iar Bernie Ecclestone, care era atunci marele şef al Formulei 1, a recunoscut la rândul său, într-un interviu acordat anul trecut, că nu ar fi trebuit validat clasamentul Marelui Premiu al Singapore, iar titlul de campion mondial ar fi trebuit acordat brazilianului. ”Domnul Massa solicită declaraţii prin care să se stabilească faptul că FIA şi-a încălcat regulamentele, prin nedeschiderea rapidă a unei anchete cu privire la accidentul lui Nelson Piquet Junior la Marele Premiu al Singapore din 2008 şi că, dacă ar fi acţionat într-o manieră adecvată, dl Massa ar fi câştigat campionatul mondial al piloţilor în acel an”, explică într-un comunicat firma braziliană de avocatură care îl reprezintă pe Felipe Massa. “Domnul Massa solicită, de asemenea, o compensaţie pentru pierderea financiară semnificativă cauzată de eşecul FIA, la care domnul Ecclestone şi FOM au fost, de asemenea, complici”, adaugă reprezentanţii lui Massa. Potrivit presei, Felipe Massa cere daune de 80 de milioane de dolari (73 de milioane de euro) pentru a compensa pierderea de venituri în materie de salarii şi contracte comerciale, pe care i le-ar fi adus un titlu de campion mondial.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *