FOTO O sculptură de Alison Saar, care simbolizează Jocurile Olimpice, a fost dezvelită la Paris
|

FOTO O sculptură de Alison Saar, care simbolizează Jocurile Olimpice, a fost dezvelită la Paris

O femeie de culoare ţinând în mână o ramură de măslin şi o flacără aurie, aşezată în mijlocul a şase scaune simbolizând toate continentele, este o sculptură concepută de artista americană Alison Saar pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris care invită la dialog, scrie AFP.

Această operă de artă “multiculturală”, în cuvintele artistei californiene, a fost inaugurată duminică după-amiază în grădina Charles-Aznavour, la poalele Champs-Elysées din Paris, cu 33 de zile înainte de ceremonia de deschidere a marelui eveniment sportiv. A fost o ocazie pentru preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, să aprecieze “pregătirile”, despre care a spus că “merg foarte, foarte bine” “Entuziasmul creşte când te plimbi prin Paris”, a asigurat şeful mişcării olimpice în cadrul unei conferinţe de presă. “Sediile olimpice se văd, vedeţi steagurile, vedeţi oamenii de la Trocadero bucurându-se de inelele olimpice de pe Turnul Eiffel”, a adăugat el.

Intitulată “Salon”, lucrarea lui Alison Saar, 68 de ani, se doreşte a fi un “spaţiu deschis tuturor, care încurajează dialogul şi permite întâlnirile”, potrivit artistei. Statuia cuprinde mai multe elemente, toate realizate de artistă în atelierele din Puy-de-Dŕ’me, în centrul Franţei.
Din bronz şi rocă vulcanică rezistentă la intemperii şi la poluanţii din mediul înconjurător, lucrarea include o figură feminină mare, aşezată, care ţine ramuri de măslin într-o mână şi o flacără aurie în cealaltă, precum şi şase scaune, dispuse într-un cerc, provenind din Africa de Vest, America Centrală, Franţa, China şi Europa. Unul dintre ele este şi un scaun antic, simbolizând originile Jocurilor Olimpice. “‘Salon’ este o invitaţie la dialog, la schimb, la întâlnire şi la împărtăşire”, a apreciat Thomas Bach în discursul său, făcând apel la celebrarea “unităţii întregii umanităţi în diversitatea noastră”. “Acesta este scopul Jocurilor Olimpice: reunirea diferitelor culturi ale lumii într-o competiţie paşnică şi în dialog”, a adăugat el în faţa presei. Puţin cunoscută în Franţa, Alison Saar a   [#JournéeOlympique]Dévoilement de la sculpture olympique installée dans le jardin Aznavour, en présence Thomas Bach, président du CIO, David Lappartient, président du CNOSF, Jeanne D’Hauteserre, maire du 8e arrondissement, et de l’artiste américaine Alison Saar.Cette œuvre,… pic.twitter.com/pqnun8GRyF— FranceOlympique (@FranceOlympique) June 23, 2024

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *