‘M-am trezit fără nicio acreditare, fără nimic”
Ecaterina Szabo, una dintre cele mai mari campioane de gimnastică ale României, cu patru medalii de aur câștigate la Jocurile Olimpice din 1984, acuză conducerea sportului românesc că a ignorat-o complet în contextul Olimpiadei de la Paris.
Marea campioană, acum în vârstă de 56 de ani, a spus pentru Radioul Public că nu a primit nicio invitație, bilet sau acreditare de la oficialii români, deși locuiește lângă Paris. Ea a spus că a văzut finalele la gimnastică ale româncelor cu mare eforturi, cu bilete primite cadou de la prieteni sau de la copiii ei.
”Locuiesc la Clermont-Ferrand, la 3 ore și 20 de minute de Paris. Am încercat și încerc pe propriile puteri să particip la Jocuri. V-o spun foarte deschis: am avut promisiuni din toate punctele de vedere și de acasă și din Franța și m-am trezit fără niciun bilet, fără nicio acreditare, fără nimic. Deci la gimnastică am fost fiindcă o prietenă mi-a făcut o invitație și vreau să vă spun că mă duc la finala pe aparate datorită copiilor mei care mi-au făcut cadou, pentru cei 40 de ani ai mei de la Olimpiadă, două bilete pentru gimnastică. Atât. Este dureros!”, a povestit Ecaterina Szabo pentru Radio România.
Cine este gloria gimnasticii românești, Ecaterina Szabo Kati, așa cum era numită de colege, i-a avut ca primi antrenori pe Marta și Béla Károlyi[4] iar ulterior pe Adrian Goreac, Adrian Stan și Maria Cosma, la Centrul Național de la Deva. Deși cea mai notabilă este medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de vară din 1984 (Los Angeles, SUA), după un duel memorabil cu Mary Lou Retton din SUA, Kati a câștigat medaliile de aur în toate finalele în care s-a calificat, sărituri, sol și bârnă, la egalitate cu colega sa de echipă Simona Păucă. În ciuda dezamăgirii personale produsă de pierderea titlului olimpic la individual compus, Kati revine acasă ca o eroină și este aleasă sportiva anului 1987. Continuă să practice gimnastica, în ciuda altor dezamăgiri: reușește să se claseze doar pe locul 5 la individual compus la Campionatele Mondiale din 1985. Munca sa este încununată de succes în 1987. Kati a condus echipa României la cucerirea celui de al 2-lea titlu mondial pe echipe la Campionatele Mondiale de Gimnastică din 1987 (Rotterdam, Olanda), învingând reprezentativa Uniunii Sovietice pentru a doua oară în istoria acestei competiții. După participarea la Campionatele Mondiale din 1987, Kati se retrage din activitatea competițională și se înscrie la Facultatea de Educație Fizică și Sport din București. După terminarea studiilor lucrează ca antrenor la Deva contribuind la pregătirea unor viitoare gimnaste de succes: Nadia Hațegan, Andreea Cacovean și campioana mondială la individual compus din 1999, Maria Olaru În iunie 1991 Kati se căsătorește cu Cristian Tamas, fost membru al echipei de caiac a României și împreună au doi băieți: Lorenzo și Zeno. În 1992 părăsesc România și se stabilesc în Chamalières (Franța),[5][6] unde Kati este antrenoare la un mic club din localitate. În 2000 este inclusă în International Gymnastics Hall of Fame.