O femeie a cucerit Everestul în 14 ore și 31 de minute
Alpinista nepaleză Funjo Lama a bătut joi cu unsprezece ore recordul feminin de ascensiune a celui mai înalt munte din lume. Ada Tsang Yin-hung din Hong Kong deținea recordul din 2021, cu 25 de ore și 50 de minute. Succesul lui Lama a coincis cu moartea unui alpinist kenyan pe Everest, conform Mediafax.
Nicio femeie nu a urcat vreodată pe Everest atât de repede ca Phunjo Lama, joi. Alpinista a doborât recordul. Ea a escaladat cel mai înalt munte din lume în 14 ore și 31 de minute. Lama a făcut într-o jumătate de zi ceea ce majoritatea alpiniștilor au nevoie de zile întregi pentru a face. Muntele are o înălțime de 8.849 de metri. Este necesar să petreacă nopți în tabere diferite pentru a se odihni și a se aclimatiza. Lama a făcut ascensiunea aproape ca pe un sprint. „A pornit (din tabăra de bază) la ora 15.52 pe 22 mai. A ajuns pe vârf la ora 6.23 pe 23 mai”, a declarat pentru AFP Khim Lal Gautam, șeful biroului de teren al departamentului de turism din tabăra de bază. Alpinista a fost clară cu privire la obiectivul ei. La începutul acestei luni, în timp ce se afla încă în tabăra de bază, Lama a declarat într-o postare pe Facebook că este „100% sigură” că va ajunge pe vârful „Zeiței Mamă”.
În 2018, Lama a stabilit recordul pentru cea mai rapidă ascensiune realizată de o femeie. Ea a urcat Everestul în 39 de ore și șase minute. Cu toate acestea, în 2021, Ada Tsang Yin-hung din Hong Kong a cucerit ulterior muntele cu paisprezece ore mai puțin, în 25 de ore și 50 de minute. Recordul masculin este deținut de un alt nepalez, Lhakpa Gelu Sherpa. Acesta a escaladat Everestul în 10 ore și 56 de minute în 2003.
Pe lângă alpinism, Lama este ghid și salvator cu elicopterul, o meserie care presupune să zboare în timp ce atârnă de o frânghie pentru a salva alpiniștii răniți atunci când terenul este prea periculos pentru ca un avion să se apropie sau să aterizeze. În afară de Everest, Lama a escaladat unii dintre cei mai înalți munți din lume. Printre aceștia se numără Manaslu și Cho Oyu, ambii în Himalaya.