povestea ‘Kaiserului’ Franz Beckenbauer/ Video
A făcut ochi în 1945, într-o Germanie puternic afectată de război, de rușinea nazismului și cu o economie efectiv distrusă. Acesta era climatul din care venea Franz Beckenbauer. Mândria germană îi cerea să nu renunțe niciodată și asta a făcut. Citește și: Doliu uriaș în lumea fotbalului! Kaiserul Franz Beckenbauer a murit
Campionatul Mondial din Mexic 1970. Amintiri frumoase și pentru România, dar un episod din semifinala Italia-Germania de Vest va rămâne pentru totdeauna în istoria fotbalului.
”Meciul secolului”, așa i s-a zis acelei semifinale. Germania de Vest lupta să redevină o mare putere economică și fotbalistică. Banderola de căpitan a Republicii Federale Germane (Germania de Vest) a fost atribuită atacantului Uwe Seeler, care la acea vreme avea 34 de ani, dar adevăratul lider al echipei era mult mai tânărul Franz Beckenbauer (24 de ani).
A fost un meci cu un ritm nebun. Kaiserul Beckenbauer își dirija echipa de la mijlocul terenului. Era 1-0 pentru Italia, dar meciul era unul extrem de tensionat. Se juca dur de ambele părți, iar în repriza secundă s-a produs nenorocirea: Franz Beckenbauer a căzut rău în careul italienilor și și-a luxat brațul. Jucătorii germani erau descumpăniți. Conduși pe tabelă și fără cel mai bun jucător. Nemții cereau penalty cu disperare, în timp ce Beckenbauer era la pământ cu dureri atroce. Medicii echipei au cerut imediat schimbarea, dar antrenorul vest-german Helmut Schoen făcuse deja cele două schimbări permise. Beckenbauer s-a ridicat! Cu o fașă în jurul brațului, a revenit pe teren și a jucat magistral tot meciul. În aceea zi a fost mai mult decât fotbal. A fost o lecție despre putere, determinare și mai ales despre ce înseamnă un lider adevărat. Finalul meciului a fost unul cu adevărat nebun. În minutul 90+2, Jurgen Grabowski a aruncat o centrare în careu, la ultima şansă a Germaniei de Vest, iar Karl-Heinz Schnellinger, lăsat liber, a adus egalarea. Cele 30 de minute de prelungiri au oferit un spectacol nebun. Nemţii au dat primii lovitura, prin Gerd Muller, care marca în minutul 94. Patru minute mai târziu, după o lovitură liberă, mingea l-a lovit pe Sigfried Held şi a ajuns la Tarcisio Burgnich. Italianul nu a iertat şi scorul era 2-2. În minutul 104, Italia a revenit la conducere, după golul lui Gigi Riva. Avantajul a stat în picioare până în minutul 110, când Gerd Muller a făcut dubla. Cei 102.442 de spectatori de pe “Azteca” se frecau la ochi. Tabela arăta 3-3, însă cifrele s-au mişcat din nou, după doar 60 de secunde. Italienii au pornit la atac imediat după golul lui Gerd Muller, iar Gianni Rivera închidea tabela, după o şarjă a campioanei europene. Nemții au pierdut, dar Beckenbauer a oferit lumii exemplul despre ceea ce a devenit ulterior ”prototipul german”: hotărâre și nu renunță niciodată. Fundașul care a câștigat Balonul de Aur Beckenbauer, un libero în acea etapă a carierei sale, a schimbat a câștigat Balonul de Aur în 1972, după ce a condus Germania de Vest la titlul european în Belgia în vară. El i-a devansat pe coechipierul Gerd Mueller și pe mijlocașul Guenther Netzer, care au fost la egalitate pe locul al doilea, la două voturi distanță. Patru ani mai târziu, a câștigat premiul pentru a doua oară. În istoria trofeului, doar alți doi fundași au mai câștigat: germanul Matthias Sammer (1996) și italianul Fabio Cannavaro (2006). In memoriam Franz Beckenbauer ”Kaiserul”, cel mai mare jucător din istoria Germaniei.